GreenFriends – Luonnon ystävät

GreenFriends on Syleillen maailmaa -järjestön maailmaanlaajuinen ympäristöliike, joka lisää ruohonjuuritasolla ympäristötietoisuutta ja paikallista osallistumista toimintaan ympäristön hyväksi eri puolilla maailmaa. GreenFriendsin johtoajatuksen on, että luonto on ihmiskunnan ja kaikkien elävien olentojen äiti ja siten velvollisuutemme on pitää huolta hänestä. Luontoäiti on vastuussa syntymästämme ja kasvustamme ja kasvamme hänen lahjojensa ympäröiminä ja ravitsemina. Tämä on inspiroivana ajatuksena kaikessa GreenFriends -toiminnassa. Se värittää kaiken ja tuo rakkauden sekä omistautumisen mukaan toimintaan.

Syleillen maailmaa™ on YK:n Miljardin puun kampanjan jäsenjärjestö ja se on istuttanut yli miljoona puuta ympäri maailmaa vuodesta 2001 lähtien. Intian valtamerellä vuonna 2004 iskeneen tsunamin jälkeen järjestö vakautti13 kilometriä Keralan rantaviivaa istuttamalla 30 000 casuarina-puun tainta.

Puiden istuttamisen lisäksi GreenFriendsin toimintaan kuuluu permakulttuuri, luonnonmukainen ruoantuotanto ja mehiläistenhoito. GreenFriends myös rakentaa ympäristöystävällisiä asuntoja sekä edistää EM-pieneliöteknologian (Effective Microorganism) käyttöä puhdistamisessa, maan ja vesiekosysteemien hoitamisessa, kierrätyksessä ja jätteiden vähentämisessä. Ihmisten luontoyhteyden syventämiseksi GreenFriends järjestää työpajoja, luontoretriittejä ja ryhmämeditaatioita metsissä ja muissa luonnonpaikoissa.

Tule mukaan toimintaan Suomessa

Luontoretket

Suomessa GreenFriends toiminta käynnistyi vuonna 2003 päivän tai kahden kestoisilla metsäretkillä, joilla on lähinnä kuljettu luonnossa ja meditoitu luonnonkaunilla paikoilla ja joskus jopa yövytty metsämökeissä. Myöhemmin olemme myös alkaneet korostaa henkistä yhteenkuuluvuuttamme luonnon kanssa esimerkiksi hiljaa halaamalla puita tai keskittymällä vain kuuntelemaan ja katselemaan jotain luonnon elementtiä, joka on herättänyt yhteenkuuluvaisuuden ja rakkaudellisuuden tunteemme. Olemme myös lausuneet rauhanmantraa Itämeremme rannalla tarkoituksenamme siunata pahasti saastunutta merta. Erityiset teemaretket on tehty mm. lintujen tarkkailun, vanhoihin luonnonmetsiin ja harvinaisiin lehtometsiin tutustumisen merkeissä.

Ekoretriitit

Kolmena kesänä GreenFriends on järjestänyt Keski-Suomessa sijaitsevassa Keuruun ekokylässä ekoretriitin. Tuolloin opimme tuntemaan ekokylän toimintaa ja saaneet tietoa, miten voisimme muokata elämäämme enemmän ekologisten periaatteiden mukaisesti. Pidimme myös tietovisailuja oman ekologisen tuntemuksemme ympäriltä. Muita GreenFriends-retriittejä on ollut viikonloppu maatilalla, jossa osallistuimme lampaiden ja hevosten hoitamiseen sekä kaksi viikon mittaista vaellusretkeä Lapissa, jolloin olemme myös jonkin verran tutustuneet saamelaisten henkiseen perintöön, jossa luonnolla on hyvin suuri merkitys.

Käytännön toiminta

Olemme osallistuneet töihin Etelä-Suomalaisella luomutilalla saadaksemme tilalta vastalahjaksi ilmaisia luomusipuleita Amman 2005 Suomen ohjelmaan. Muutamana vuonna olemme myös viljelleet itse luomuperunoita Amman ohjelman keittiöön. GreenFriends jäsenet ovat myös valmistaneet kierrätysmateriaaleista tuotteita Amman hyväntekeväisyysmyyntiä varten. Olemme katsoneet ilmastonmuutoksesta kertovan elokuvan sekä keskustelleet ja tiedottaneet arkielämän tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Kerran siivosimme upean luonnonjyrkänteen ympäristön sinne vuosikymmenien ajan kertyneestä romusta. Pari kertaa olemme niittäneet uhanalaista niittylajistoa sisältämiä niittyjä luonnonsuojelualueilla. Erään päivän olemme myös viettäneet opiskellen yrttikasveja luonnossa ja niiden käyttämistä ruuanlaitossa.

Tiedustelut

Tiedustelut greenfriends(ät)amma.fi. GreenFriends toiminnasta tiedottamiseen on myös olemassa oma postituslista, jolle voit liittyä ilmoittautumalla em. osoitteeseen.

Tervetuloa mukaan!

Intia puhtaaksi -kampanja

Intia puhtaaksi - Amala Bharatam Campaign (ABC)

Julkaistu 16.11.2010

Amma on päättänyt puhdistaa Intian julkiset paikat ja kansalliset valtatiet. Amma pisti tämän hankkeen aluilleen 57:ntenä syntymäpäivänään syyskuun 27. päivänä.

Amma sanoi, että hänen hyväntekeväisyysjärjestönsä MAM ottaa vastuun käymälöiden ja roskapönttöjen laittamisesta paikoilleen, jos Intian osavaltioiden hallitukset ja muut järjestöt ovat sen kanssa yhteistyössä. Hanke alkaa Keralasta ja leviää sieltä koko Intiaan.

Amman sanomaa:

  • Intian sanotaan kasvavan ja kehittyvän. Mutta ympäristön siisteyden kannalta me olemme perässäkulkijoita. Teidemme ja julkisten käymälöidemme likaisuus on todiste tästä.
  • Länsimaissa on korkeat standardit puhtauden suhteen, sekä julkisissa paikoissa että käymälöissä. Intiassa ihmisten tapana on virtsata teiden varsille ja sylkeä kaduille ja jalankulkukäytäville.
  • Ympäristön siisteys ja hygienia ovat osa kehitystä ja kulttuurillista jalostumista. Tämän aikaansaamiseksi meidän täytyy suunnitella laajamittaisia kampanjoita, jotka lisäävät ihmisten tietoisuutta asiasta. Meidän täytyy laittaa kylttejä ympäristön siisteydestä julkisiin paikkoihin, bussipysäkeille ja teiden varsille.
  • Meidän puhtauden puutteemme ei pitäisi enää koskaan muodostua kansalliseksi häpeäksi. Peseydymme joka päivä pitääksemme kehomme puhtaana. Samalla tavalla meidän pitäisi varmistaa, että tiemme ja julkiset paikkamme, jotka ovat osa maamme kehoa, pysyvät siisteinä.

Amma suunnittelee myös miljoonan nenäliinan jakamista kouluihin, jotta koululaiset sylkisivät niihin. Näin voitaisiin estää monien tautien leviäminen.