Tiivistä tietoa Ammasta

Tässä osiossa tarjoamme tiedotusvälineiden käyttöön tiiviissä muodossa keskeistä tietoa Ammasta ja hänen elämästään.

Osiosta löydät Amman tiiviin elämäkerran, koosteen Amman kansainvälisistä tunnustuksista sekä faktakoosteen Ammasta ja hänen toiminnastaan.

Elämäkerta

Amma syntyi vaatimattomaan kalastajaperheeseen Keralassa vuonna 1953. Jo pienenä tyttönä hän herätti huomiota viettämällä useita tunteja syvässä meditaatiossa, vaikka kukaan hänen perheestään ei ollut koskaan opettanut häntä tekemään niin. Hän myös lauloi itse säveltämiään antaumuksellisia lauluja kyyneleet poskilta vierien. Niin nuoren tekemiksi hänen laulunsa ilmensivät epätavallista syvyyttä ja viisautta. 

Intiassa on tavanomaista kunnioittaa Jumalaa musiikin kautta. Mutta Amma oli löytänyt perinteisen bhaktijoogan (antaumuksen) polun ilman opettajaa tai muuta ulkoista kannustusta. Hänen perheensä ei ymmärtänyt tällaista antaumuksellista lasta. Amma selitti: ”Intiassa naisten odotetaan pysyttelevän taustalla ja sanotaan, ettei seinienkään tulisi kuulla heitä. Perheeni ei voinut käsittää sitä, että olin niin välitön ja avoin, he eivät ymmärtäneet mitään henkisyyden perusperiaatteista.”  

Amman ollessa 9-vuotias hänen äitinsä sairastui ja Amma joutui lopettamaan koulunkäynnin voidakseen auttaa kotitöissä ja huolehtia seitsemästä sisaruksestaan. Kerätessään naapureilta ruoantähteitä perheen lehmille hän joutui kohtaamaan toisten ihmisten suunnattoman köyhyyden. Hän näki, kuinka monet elivät surkeissa olosuhteissa ja kärsivät.

Amma toi heille ruokaa ja vaatteita omasta kodistaan. Tästä johtuen hänen perheensä, joka ei suinkaan ollut sen varakkaampi, nuhteli ja rankaisi häntä. Siitä huolimatta hän alkoi spontaanisti halata ja lohduttaa ihmisiä heidän suruissaan. Mutta yleensä 14-vuotiaalle intialaiselle tytölle ei ole sallittua edes koskea muita, puhumattakaan miehistä tai muihin kasteihin kuuluvista, joten tällaista toimintaa pidettiin skandaalimaisena. Edes lukuisat selkäsaunat tai hänen veljensä järjestämä murhayritys eivät voineet estää häntä.   

Vielä nykyajan Intiassa Amman tapaa halata suuria määriä ihmisiä pidetään mullistavana toimintana, koska se on ristiriidassa hierarkkisen kastijaon ja perinteisen opettaja-oppilas-suhteen kanssa. Vielä tänään, kuten lapsuudessaankin, Amma vastustaa aktiivisesti muinaisen luokkajaon kielteisiä vaikutuksia sekä puolustaa naisten oikeuksia.

Intiassa, Nepalissa ja Tiibetissä on perinteisesti kunnioitettu Jumaluuden ilmentyminä sellaisia henkilöitä, jotka osoittavat poikkeuksellista myötätuntoa ja viisautta. Tämä kunnioitus ei kohdistu henkilön egoon tai kehoon vaan Jumalan ilmentymiseen hänessä. Jumala nähdään nimien ja muotojen takana olevana elämän perustana. Kullastakin voidaan tehdä erilaisia esineitä, mutta se säilyy samana aineena muodostaan riippumatta.

Intiassa Ammaa kunnioitetaan mahatmana (suuri sielu). Intian suurimman online-uutistoimiston haastattelussa Amma selitti tätä käsitystä.

Rediff.com: ”Amma, sinuun viitataan jatkuvasti Jumalallisena Äitinä, uskonnollisena johtajana tai henkisenä opettajana.”

Amma: ”Olen antanut itseni maailmalle kauan aikaa sitten. Olen se, mitä kukin haluaa minussa nähdä. Minua ei juuri kiinnosta, miten ihmiset näkevät minut.”

Rediff.com: “Mutta mikä omasta mielestäsi on oikea kuvaus sinusta? Näetkö itsesi Jumalana ja ihmiset oppilainasi?”

Amma: ”Näen ihmiset juuri samalla tavalla kuin näen itseni peilistä. Jumala? Joka tapauksessa en usko Jumalaan, joka istuu pilvien päällä taivaassa. Minun Jumalani ovat nämä ihmiset täällä. Uskon rakastavani heitä ja olen täällä heitä varten.”

Vähitellen Amman ympärille on kerääntynyt kasvava joukko ihmisiä. Vuonna 1986 Amman länsimaiset seuraajat kutsuivat hänet USA:han ja Eurooppaan.

Lahjoitusten ja lukuisten vapaaehtoistyöntekijöiden avulla Amma on luonut yhden Intian suurimmista sosiaalisista järjestöistä. Mata Amritanandamayi Math -järjestön (nykyään Embracing the World) tavoitteena on palvella kaikkia ihmisiä kastista, sosiaalisesta asemasta tai uskonnosta riippumatta. Heinäkuusta 2005 lähtien järjestöllä on ollut neuvoa-antava asema YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa.

Kansainvälisesti Amma on saanut yhä enemmän tunnustusta. Hän on puhunut 1995 ja 2000 YK:ssa New Yorkissa. Vuonna 2002 hänelle myönnettiin Gandhi-King rauhanpalkinto. Vuonna 2006 hänelle luovutettiin neljäs James Morton Interfaith -palkinto New Yorkissa. 

Kukaan ei olisi varmasti osannut olettaa, että “hullu tyttö”, kuten Amma itseensä viittaa, päätyisi halaamaan jopa Intian presidenttiä. Amman syntymäpaikalle Kovalamiin on rakennettu 18-kerroksisia rakennuksia. Yli 3000 ihmistä eri puolilta maailmaa elää Amritapurissa, Amman henkisessä keskuksessa, joka samalla päämajana sosiaaliselle järjestölle,  josta on tullut valtavan suuri.

Viimeisen 30 vuoden aikana Amma on halannut ja lohduttanut yli 30 miljoonaa ihmistä. Vastauksena kysymykseen, mistä hän saa energiaa auttaa niin monia ihmisiä ja samanaikaisesti johtaa valtavaa sosiaalista organisaatiota, hän sanoo: ”Jos todella koet rakkautta kaikkea sitä kohtaan mitä teet, mikään ei tunnu rasittavalta.”

Kansainväliset tunnustukset

 • 1993 - Amma esiintyi maailman uskontojen parlamentissa Chicagossa ja hänet valittiin yhdeksi 25:stä eri uskontoja edustavasta presidentistä.
 • 1995 - Amma puhui YK:n 50-vuotisjuhlien avajaisissa.
 • 2000 - Amma puhui YK:ssa maailman uskonnollisten ja henkisten johtajien kokouksessa.
 • 2002 - Ammalle myönnettiin YK:ssa Genevessä Gandhi-King-rauhanpalkinto).
 • 2002 - Pääpuhuja Global Peace Initiative of Women Religious and Spiritual Leaders -kokouksessa YK:n Genevan päämajassa.
 • 2004 - Amma piti Maailman uskontojen parlamentin kokouksessa Barcelonassa päätöspuheen. Hän osallistui myös tilaisuuden paneelikeskusteluun.
 • 2005 - Amman työ maailman rauhan hyväksi huomioitiin Intiassa Centenary Legendary Award of the International Rotarians –palkinnolla.
 • 2006 – James Park Morton Interfaith-palkinto New Yorkissa suurimittaisesta hyväntekeväisyystyöstä ja roolista hengellisenä johtajana. Amma piti puheen: Understanding and Cooperation Between Religions. Amman kanssa myös Nobelin palkinnon voittaja Muhammed El Baradei ja näyttelijä Richard Gere palkittiin.
 • 2007 - Amma vastaanotti näyttelijä Sharon Stonelta Cinéma Vérité –elokuvafestivaaleilla erityispalkinnon. Amman puhe: Compassion is the only way to peace. www.cinema-verite.org/en
 • 2008 - Global Peace Initiative of Women –järjestö kutsui Amman pitämään puheen uskonnollisten ja henkisten naisjohtajien huippukokoukseen, joka pidettiin Jaipurissa, Intiassa. Making Way for the Feminine for the benefit of the World Community. Puhe: The Infinite Potential of Women. www.gpiw.org/jaipur.html
 • 2008 – Amman hyväntekeväisyysjärjestölle Mata Amritanandamayi Mathille (MAM) myönnettiin NLM-Unesco-palkinto aikuisten lukutaidon kehittämisestä. Palkinnon jakoi Intian presidentti Pratibha Devasingh Patil, ja se myönnettiin MAMin ansioista aikuiskoulutusohjelman toteuttajana Tamil Nadun alueella.
 • 2010 – The State University of New York –yliopisto myönsi Ammalle kunniatohtorin arvonimen
 • 2012: Puhe YK:n Sivilisaatioiden Allianssin (UNAOC) tilaisuudessa Shanghaissa
 • 2013: Puhe Swami Vivekanandan syntymän 100-vuotisjuhlassa Delhissä
 • 2014: Uskonnollisten johtajien yhteinen julistus ihmiskauppaa vastaan, Vatikaani
 • 2014: Keskusteluja myötätunnosta, Stanfordin yliopisto
 • 2014 Kavithilakam Pandit Karuppan -palkinto
 • 2015 - F4D kunniamitali humanitaarisesta työstä
 • 2015: Puhe UNAI:n kestävän kehityksen teknologian konferenssissa New Yorkissa

Amma fact sheet

Amma

Nimi: Sri Mata Amritanandamayi Devi

Asema: Henkinen johtaja ja filantrooppi

Syntynyt: 27.9.1953

Syntymäpaikka: Kerala, Intia

Äidinkieli: Malayalam

Halauksessa kohdattujen ihmisten määrä: 36 miljoonaa

Ensimmäinen maailmankiertue: 1987

Maat joissa on järjestänyt yleisötilaisuuksia: Australia, Brasilia, Chile, Dubai, Espanja, Hollanti, Intia, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Japani, Kanada, Kenia, Kuwait, Malesia, Mauritius, Ranska, Reunion-saari, Ruotsi, Saksa, Singapore, Sri Lanka, Suomi, Sveitsi ja USA

Järjestötoiminta: 

Perustaja, Embracing the World

Perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, Mata Amritanandamayi Math

Kansleri, Amrita Vishwa Vidyapeetham University

Perustaja, Amrita Institute of Medical Sciences (AIMS sairaala)

Palkinnot: 

F4D kunniamitali humanitaarisesta työstä (New York 2015)

Kavithilakam Pandit Karuppan -palkinto (2014)

Kunniatohtori, State University of New York (New York 2010)

Prix Cinema Verite (Pariisi 2007)

James Park Morton Interfaith Award (New York 2006)

Philosopher Saint Sri Jnaneswara World Peace Price (Pune 2006)

Mahawir Mahatma Award (Lontoo 2005)

Centenary Legendary Award of the Int. Rotarians (Cochin 2005)

Gandhi-King Award for Non-Violence (Geneva 2004)

Karma-Yogi of the Year (Yoga Journal, 2002)

Care & Share Humanitarian of the Year Award (Chicago 1998)

Hindu Renaissance Award (Hinduism Today 1993)

Kansainvälisiä puheita:

2015: UNAI:n kestävän kehityksen teknologian konferenssi (New York)

2014: Uskonnollisten johtajien yhteinen julistus ihmiskauppaa vastaan (Vatikaani)

2014: Keskusteluja myötätunnosta (Stanfordin yliopisto)

2013: Swami Vivekanandan syntymän 100-vuotisjuhla (New Delhi)

2012: YK:n Sivilisaatioiden Allianssin (UNAOC) tilaisuus (Shanghai)

2011: YK-järjestön tilaisuus, Shanghai, Kiina

2010: State University of New York: Kunniatohtori

2009: Kansainvälisen Vivekananda-säätiön avajaiset (New Delhi)

2008: Summit of the Global Peace Initiative of Women

2007: Cinema Verite Film Festival, Pariisi

2006: James Park Morton Interfaith Awards, New York

2005: Rotary International, Cochin, Intia

2004: Parliament of World’s Religions, Barcelona

2002: Global Peace Initiative of Women Religious & Spiritual Leaders, YK, Geneve

2000: Millennium Peace Summit, YK, New York

1995: Int. Celebrations at the 50th Anniversary, YK, New York

1993: Parliament of World’s Religions 100th Anniversary, Chicago

Amman hyväntekeväisyys lukuina:

Amman järjestön Embracing the Worldin* (ETW) kodittomille rakentamat talot: 47 000 noin 75 kohteessa Intiassa

Katastrofiapuun käytetyt varat vuodesta 2005 lähtien: 65 miljoonaa euroa

ETW:n myöntämät stipendit köyhien lapsille: 50 000 kpl

ETW:n istuttamien puiden määrä 2001 lähtien: yli 1 miljoona (ETW on mukana YK:n miljardin puun hankkeessa)

ETW:n ilmaiseksi sairaaloissa hoitamien ihmiset: 4,1 miljoonaa

ETW:n ruokkimat köyhät: 10 miljoonaa Intiassa ja 150 000 USA:ssa

ETW:n kuukausittain rahallisesti avustamien leskien sekä fyysisesti ja henkisesti vammautuneiden määrä: 100 000

ETW:n avustamat köyhät naiset, jotka ovat aloittamassa omaa yritystä: yli 100 000 Intiassa (6 000 ryhmää, joissa 20 naista kussakin)

ETW:n huolehtimien orpojen määrä: 500 Intiassa ja 150 Keniassa

Virallisia internet-sivustoja:

www.amma.org, www.embracingtheworld.org, www.amritapuri.org, www.amma-europe.org, www.aimshospital.org, www.amrita.edu, www.iam-meditation.org

 

* Intiassa Embracing the Worldin hankkeita koordinoi Mata Amritanandamayi Math (MAM), jolla on neuvoa-antava asema Yhdistyneiden kansakuntien talous- ja sosiaalineuvostossa ECOSOCissa ja YK:n tiedotusyksikössä DPI:ssä.