Kuka Amma on?

Mata Amritanandamayi on yksi aikamme tunnetuimpia hyväntekijöitä ja henkisiä opettajia. Hänet tunnetaan ympäri maailmaa nimellä Amma, joka tarkoittaa äitiä.

Amma  tunnetaan rauhan, rakkauden ja pyyteettömän palvelutyön lähettiläänä, joka jakaa myötätuntoaan syleilemällä.  Hänen koko elämänsä on omistettu kärsimyksen ja köyhyyden lievittämiselle. Amma inspiroi ihmisiä ja muuttaa maailmaa niin halauksensa, henkisen viisautensa kuin laajan Embracing the World® –hyväntekeväisyystyönsä kautta.

Amma on halannut jo yli 39 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.  Kun häneltä kysytään, mistä hän saa voimaa auttaa niin monia, Amma vastaa: ”Siellä missä on todellista rakkautta, kaikki on ponnistelematonta.” Amma sanoo, että rakkaus on uskonto, jota maailmamme tarvitsee nyt kaikkein kipeimmin.

Jo 40 vuoden ajan hän on lohduttanut jokaista luokseen tulevaa. Amman syliin jonottavat ihmiset kaikista uskonnoista: niin katoliset nunnat kuin buddhalaiset munkit, niin kristityt, muslimit kuin ateistit.

Omalla väsymättömällä esimerkillään Amma opettaa pyyteetöntä rakkautta, myötätuntoa ja lähimmäisten palvelua. Hän sanoo, että valtaosa kärsimyksistämme ja sairauksistamme johtuu rakkauden puutteesta. 

Amma vierailee vuosittain Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa, Aasiassa ja Afrikassa koskettaen ihmisten sydämiä missä ikinä liikkuukin. Amman kirjoja on käännetty 35 kielelle ja hänen nimiinsä perustettuja henkisiä keskuksia on 350 eri puolilla maailmaa.

 

Amman elämä

Amma syntyi vuonna 1953 syrjäisessä rannikkokylässä Keralan osavaltiossa, Etelä-Intiassa köyhän kalastajaperheen tyttärenä.

Jo pienenä tyttönä hän herätti huomiota meditoidessaan tuntikausia meren rannalla. Hän myös sävelsi antaumuksellisia lauluja ja hänet nähtiin usein laulamassa Jumalalle voimakkaan tunteen vallassa. Hänen nuoresta iästään huolimatta laulut ilmensivät mitä suurinta syvällisyyttä ja viisautta.

Amman ollessa yhdeksänvuotias, hänen äitinsä sairastui. Amman piti jättää koulunkäynti kesken voidakseen auttaa perhettään taloudenhoidossa ja huolehtiakseen sisaruksistaan. Suuresta työtaakasta huolimatta hän työskenteli väsymättä ja valittamatta ruokkien myös lähistön köyhiä ja huolehtien vanhuksista.

Kulkiessaan talosta taloon keräämässä ruoantähteitä perheen lehmien ruokintaan hän kohtasi äärimmäistä köyhyyttä ja kärsimystä sekä omassa yhteisössään että ulkopuolisessa maailmassa. Tämän näkeminen vaikutti häneen syvästi. Amma vei avun tarpeessa oleville ruokaa ja vaatteita omasta vähävaraisesta kodistaan siitä huolimatta, että hänen perheensä torui ja rankaisi häntä siitä.

Amma alkoi myös halata ihmisiä tarjotakseen lohdutusta heidän suruunsa. Vastauksena hänen rakastavaan huolenpitoonsa, he alkoivat kutsua häntä Ammaksi, äidiksi. Luonnollisestikin hän vastasi tähän kutsuen heitä lapsikseen.

Hänen yhteisönsä perinteet eivät kuitenkaan sallineet teini-ikäisen tytön koskettavan toisia, etenkään miehiä.  Vastustuksesta huolimatta Amma seurasi sydäntään. Hän selitti toimintaansa myöhemmin sanoen: ”Lakkaamaton rakkauden virta virtaa minusta koko luomakunnalle. Se on synnynnäinen luontoni. Lääkärin velvollisuus on hoitaa potilaita. Samoin minun velvollisuuteni on lohduttaa niitä, jotka kärsivät.”

 Vaikka Amma ei ollut saanut mitään filosofista tai henkistä opetusta, hän alkoi 21 vuoden iässä vetää puoleensa henkisiä etsijöitä. Amman henkinen suuruus huomattiin, ja 1970-luvun lopulla ensimmäiset seuraajat asettuivat pysyvästi hänen luokseen. Nykyisin Amman kotikylässä sijaitsee henkinen keskus, jossa asuu yli 3 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Amma opettaa henkisiä harjoituksia kuten meditaatiota kaikille halukkaille. Yhä useammalle hän on paitsi hyväntekijä myös henkinen esikuva ja innoituksen lähde. 

Vuonna 1989 paikallisen orpokodin johto kertoi Ammalle, että he ovat joutumassa sulkemaan orpokodin varojen puutteessa. Ei olisi muuta mahdollisuutta kuin jättää lapset elämään kadulla. Amma päätti silloin ottaa orpokodin hoitoonsa käyttäen siihen varat, jotka oli varattu kasvamassa olevan henkisen keskuksen ensimmäisen rukoushuoneen rakentamiseksi. Näin syntyi Embracing the World® -hyväntekeväisyystoiminta.